Dataplatform

Hoewel I-GO veel meer is dan een dataplatform is dat wel de belangrijkste basis. In I-GO komt de VTH data van de aangesloten diensten samen met een groot scala aan externe databronnen. Bij externe databronnen gaat het om meer dan 20 bronnen waaronder onder andere de Kamer van Koophandel (KvK), De, Het Landelijke Meldpunt Afvalstoffen (LMA), Het SCIOS register, Inspectie View en diverse datasets vanuit het RVO. Sommige databronnen zijn alleen via I-GO te verkrijgen omdat enkele landelijke partijen hebben aangegeven niet afzonderlijk aan elke omgevingsdienst te willen leveren vanwege de tijdsbelasting, maar alleen via I-GO als centraal portaal.

Hoe gaat dit in zijn werk?
De aangesloten diensten leveren (meestal) dagelijks een extract uit hun zaaksysteem aan I-GO. Dit extract gaat door de waardoor elke dienst een terugkoppeling op maat krijgt waarmee ze hun datakwaliteit gericht kunnen verbeteren. Voor alle externe databronnen zijn technische koppelingen gemaakt zodat die bronnen zoveel als mogelijk automatisch worden binnengehaald en ververst. De externe bronnen worden vervolgens automatisch inhoudelijk gekoppeld aan de VTH data van de omgevingsdiensten. Dit wil bijvoorbeeld zeggen dat voor elke bedrijfslocatie te zien is welke record uit de verschillende externe databronnen hierbij hoort.

Ideale basis voor slimme toepassingen
Door de data centraal in I-GO zowel technisch als inhoudelijk te koppelen biedt het dataplatform de ideale basis voor de ontwikkeling van slimme toepassingen zoals bijvoorbeeld een of een . Zonder een centraal dataplatform, zoals I-GO, zou binnen elke toepassing de technische koppelingen en inhoudelijke koppeling gemaakt en onderhouden moeten worden met betrekking tot de benodigde externe databronnen. Door dit centraal binnen I-GO te doen hoeft dit dus niet meer gedaan te worden binnen de toepassingen. Hoe meer toepassingen er zijn hoe groter het voordeel. En gezien er de komende jaren alleen maar meer toepassingen bij zullen komen is dit een voordeel dat steeds groter wordt. Dit voordeel kan ook mooi worden geïllustreerd via het volgende voorbeeld. Als er een wijziging komt in de aanlevering van een databron die gebruikt wordt in 5 toepassingen hoeft er, dankzij I-GO, maar één wijziging te worden gemaakt, namelijk in I-GO. Zonder een dataplatform zoals I-GO zouden 5 toepassingen moeten worden aangepast. Daar komt dan nog bovenop dat I-GO dit dus centraal regelt voor alle aangesloten omgevingsdiensten.
De ontwikkeling van toepassingen kan door diensten gezamenlijk worden gedaan, maar kan ook door een individuele dienst worden gedaan. I-GO biedt elke dienst de flexibiliteit om zelfstandig toepassingen te ontwikkeling op het I-GO platform.